De ce fac salturi balenele cu cocoașă și de ce izbesc apa cu înotătoarele?

„Este cea mai jucăușă și mai vioaie dintre balene, împroșcând mai mulți stropi și spumă decât celelalte.”

588
Loading...

„Este cea mai jucăușă și mai vioaie dintre balene, împroșcând mai mulți stropi și spumă decât celelalte.” – astfel a fost descrisă balena cu cocoașă de scriitorul american Hermann Melville, în celebrul său roman Moby Dick.

Într-adevăr, balenele cu cocoașă sunt renumite nu doar pentru repertoriului lor vocal deosebit de evoluat, ci și datorită săriturilor spectaculoase deasupra apei, acestea fiind însoțite adesea și de lovituri zgomotoase ale înotătoarelor pectorale și codale, dar și de milioane de stropi ce fac mai întotdeauna deliciul turiștilor, chiar și arunci când aceștea sunt udați din cap până-n picioare de giumbușlucurile exuberantelor cetacee.

Sărituri Acrobatice

wikipedia.org

Cercetătorii au remarcat că, de cele mai multe ori, balenele cu cocoașă fac acele sărituri acrobatice nu doar de dragul propriei lor distracții, ci și pentru a-i distra pur și simplu pe turiști. De remarcat că la fel se întâmplă și în preajma vaselor de transport maritim mai lente pe care balenele cu cocoașă le însoțesc uneori pe distanțe destul de mari.

Loading...

Cu alte cuvinte, balenele cu cocoașă adoră ”să se dea în spectacol” atît în fața turiștilor, căt și a marinarilor cu care întră destul de ușor în contact, astfel încât toate acele salturi formidabile, efectuate uneori chiar foarte-foarte aproape de ambarcațiuni, au și un rol bine determinat de comuncare cu omul. Și nu doar cu omul.

Citește și:  10 moduri naturale de a scăpa de limba albă și de a-i reda sănătatea

Biologii de la Universitatea din Queensland au cercetat comportamentul a 94 de grupuri de balene (Megaptera novaeangliae), atât direct, cât și prin monitorizare acustică, aplicare de marcaje elecronice. etc.

Comunică între ele nu doar cu ajutorul limbajului vocal

Cercetătorii australieni au ajuns la concluzia că balenele cu cocoașă comunică între ele nu doar cu ajutorul limbajului lor specific, numit ”căntecul balenelor”. Acest limbaj vocal este deosebit de evoluat, având și o sintaxă ierarhizată, caracteristică și vorbirii omului, în sensul că toate ”cântecele” lor sunt compuse din „cuvinte” construite din silabe și unite în propoziții destul de lungi, fiind totodată și extraordinar de performant pentru comunicarea pe distanțe foarte mari.

Cu toate acestea, balenele cu cocoașă obișnuiesc să transmită semnale și prin salturile spectaculoase pe care le efectuează deasupra apei, dar mai ales prin bătăile zgomotoase cu înotătoarele pe suprafața acesteia. Cu alte cuvinte, salturile și zgomotele puternice produse de acesta este doar un soi de apel pentru captarea atenției ”interlocutorului” aflat la distanță, după care urmează și mesajele propriu-zise, transmise mai ales prin bătăi repetate și zgomotoase ale înotătoarelor pectorale și codale.

Citește și:  10 motive pentru care asiaticii sunt atât de slabi

Cântecul Balenelor

Cum e și firesc, acest gen de comunicare se practică la distanțe mult mai mici decât în cazul comunicării prin ”cântecul balenelor”. Astfel, oamenii de știință au stabilit că balenele cu cocoașă încep să sară din apă și să transmită mesaje cu înotătoarele pectorale și codale mai ales atunci când în apropiere există un alt grup de balene, la o distanță de cel mult trei sau patru kilometri.

Cercetările fiind abia la început, oamenii de știință nu sunt deocamdată în măsură să decodifice acest veritabil ”limbaj al înotătoarelor”, însă acesta există cu siguranță, din moment ce se mesajele de acest gen se întămplă să fie transmise în mod repetat și într-o formă aproape identică, de cele mai multe ori pănă la primirea unui mesaj de răspuns aproape similar.

Săriturile din apă le scapă de paraziții de pe suprafața pielii

În ceea ce privește, săriturile din apă propriu-zise, acestea sunt nu doar o formă de distracție sau un mijloc de comunicare și socializare între grupurile de cetacee. Destul de frecvent, balenele cu cocoașă fac salturi acrobatice fie și numai pentru a scăpa astfel de paraziții de pe suprafața pielii.

Citește și:  10 lucruri care se întâmplă cu corpul tău dacă mergi pe jos în fiecare zi

Deși sunt capabile de performanțe acrobatice de invidiat, săltăndu-și corpul uriaș deasupra apei, balenele cu cocoașă sunt relativ mai lente decăt majoritatea cetaceelor atunci cănd au de parcurs distanțe mari pe durata migrațiilor. Astfel, viteza lor medie în timpul migrației nu depășește 8-15 km pe oră, iar viteza maximă înregistrată de balenele atacate și rănite poate ajunge până la 27 km pe oră.

Din acest motiv, balenele cu cocoașă au cel mai mult de suferit de pe urma ectoparaziților care se pot instala comod pe pielea lor. Prin urmare, săriturile urmate de izbirea de suprafața apei le mai ajută uneori să scape de o parte din ei, la fel și scărpinatul destul frecvent de carenele navelor, de pietrișul din apropierea țărmului sau de recifurile de corali.

Și nu în ultimul rând, săriturile din apă sunt folosite și cu scop de intimidare sau ca modaltate de atac prin izbire de la înălțime împotriva unor atacatori periculoți și feroce, cum ar fi marele rechin alb sau balenele ucigașe.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ