Ce să mâncăm pentru a ne îmbunătăți vederea și a ne menține sănătatea ochilor

746
portrait of a woman, with vegetavles
Loading...

Iimportanța sănătății ochilor pentru fiecare dintre noi este cât ce poate de evidentă, din moment ce peste 90% din informațiile despre lumea înconjurătoare le primim numai prin intermediul acestora. Aceasta cu atât mai mult, cu cât progresul tehnologic din ultimii ani ne asigură computere, tablete și smartphone-uri tot mai performante,  accesul permanent la internet oferindu-ne posibilități nebănuite de a ne informa în orice domeniu.

Din păcate, însă, toate aceste facilități vin ”la pachet” și cu  probleme de sănătate, afectându-ne mai ales acuitatea vederii. Aceasta din urmă poate fi afectată, bineînțeles, și de un stil de viață dezordonat, de diferite vicii dăunătoare sau de o alimentație nesănătoasă, la care se adaugă apoi și problemele cu vederea legate de dereglarea funcționării organismului odată cu înaintarea în vârstă.

Pentru a preveni problemele de acest gen este foarte important să ne alimentăm corect, în deplină cunoștință de cauză. Ochii, la fel ca și întregul organism, au  nevoie nu doar de substanțe nutritive, ci și de vitamine și oligoelemente cu rol de catalizator în toate procesele de regenerare la nivelul aparatului vizual.

Loading...

Și nu în ultimul rând, trebuie să avem mereu în vedere că ochii sunt deosebit de vulnerabili în fața tuturor factorilor de mediu, dar și în fața unor eventuale traume fizice din neatenție, astfel încăt trebuie să avem în permanență grijă de ei pentru a-i proteja de tot ce le-ar putea dăuna.

Așadar, ce nutrienți esențiali, vitamine și elemente trebuie incluse în dietă pentru a vedea cât mai bine? Acestea ar fi următoarele:

acizii grași (pește oceanic sau de apă dulce, uleiuri vegetale, condimente);

aminoacizii (produse lactate, legume, cerealele integrale);

carotenoidele (produse cu un conținut sporit de uleiuri vegetale);

vitamina E (toate varietățile de varză și broccoli, zarzavaturi, peștele de mare);

vitamina A și vitamina C;

cromul (produse care conțin amidon)

Toate acestea sunt deosebit de benefice pentru sănătatea zonei centrale a retinei, a maculei, ajutând la prevenirea unor boli oculare precum glaucomul, miopia, hipermetropia, cataracta și altele. Cu alte cuvinte, consumându-le în mod regulat, veți avea posibilitatea să vă păstrați acuitatea vederii și la o vărstă foarte înaintată. Dar mai bine să le analizăm pe rând, pentru a vă informa cât mai detaliat asupra importanței lor pentru sănătatea ochilor.

Produsele recomandate pentru îmbunătățirea vederii

1. Fructele de grădină și fructele de pădure

Consumul regulat de fructe este deosebit de important atât pentru ochi, cât și pentru întregul organism. Dintre fructe, cele mai indicate pentru sănătatea ochilor ar fi coacăzele negre și roșii, cireșele, vișinele, fructele de kiwi, bananele, citricele, piersicile și caisele. Dintre fructele de pădure de la noi, vă recomandăm, în primul rând, afinele, ca fiind campioane absolute în ceea ce privește concentrația de vitamine și oligoelemente necesare îmbunătățirii vederii.

Citește și:  Oamenii de știință au găsit o modalitate prin care pot face dinții să crească din nou în doar 2 luni

Deloc întâmplător, aviatorii britanici, americani și germani  din anii celui de-al 2-lea Război Mondial erau practic obligați să consume afine îndulcite cu miere după fiecare masă, dar mai ales  înaintea unor misiuni de vânătoare și bombardament pe timp de noapte, și asta tocmai pentru a le îmbunătăți pe cât posibil vederea în condiții de întuneric. Pe lângă afine, de cea mai mare utilitate pentru văz sunt cătina și murele, la care se adaugă, bineînțeles, strugurii, căpșunele și zmeura.

Toate acestea conțin zahăr, fructoză și vitamine din belșug, în special vitaminele A și C, deosebit de eficiente pentru curățarea organismului de radicalii liberi cu efect distructiv și cancerigen. Insuficiența acestor vitamine favorizează îmbătrînirea prematură a organizmului și, pe cale de consecință, slăbirea treptată a vederii. Tocmai din acest motiv, fructele, strugurii, căpșunele, zmeura și fructele de pădure nu trebuie să lipsească din alimentația dumneavoastră.

2.  Legumele

Mangoldul, sfecla roșie, dovleacul, castravetele, ardeiul iute și dulce, gogoșarul, roșia, varza, cartoful, morcovul, pătrunjelul, pastărnacul și gulia sunt deosebit de folositoare pentru sănătatea ochilor, mai ales dacă sunt consumate în stare crudă.

Un veritabil panaceu în acest sens este sucul proaspăt de morcov sau sfeclă roșie, ce trebuie consumat numaidecât pe stomacul gol, cu cel puțin o jumătate de oră înainte de masa propriu-zisă. În afară de varza obișnuită, se recomandă să consumați și varză de bruxelles, varză de mare, broccoli…

Toate acestea conțin nu doar vitamine(în special, vitamina E), ci și luteină și zeaxantină, adică nutrienți cu efecte deosebit de benefice în ceea ce privește prevenirea riscului de cataractă și degenerare maculară.

Este cazul să remarcăm aici și rolul cu totul deosebit al papilionaceelor. Astfel, fasolea, mazărea, soia, năutul, roșcovele și arahidele au un conținut sporit de nutrienți și vitamine (în special, vitamina A), aceasta din urmă având un efect deosebit de benefic pentru îmbunătățirea și menținerea vederii, dar și pentru protejarea ochilor de factorii nocivi externi.

Și, nu în ultimul rând, vă recomandăm să consumați cu regularitate ceapă și usturoi, cel mai bine în stare crudă. Pe lângă faptul că au un binecunoscut efect bactericid și, mai ales, de întărire a sistemului imunitar, ceapa și usturoiul beneficiază și de un conținut sporit de vitamine. Și ceea ce e deosebit de important, concentrația record de macroelemente de sulf din ceapă și usturoi este de-a dreptul indispensabilă pentru refacerea și regenerarea țesuturilor afectate de orice boală.

Așa se face că acest deosebit de valoros macroelement ajută și la prevenirea degenerării maculei, dar și la refacerea rapidă a acesteia. De asemenea, consumul de ceapă și usturoi în stare crudă ajută și la tratarea tuturor proceselor inflamatorii la nivelul ochilor, precum și a unor boli degenerative legate de acestea, cum ar fi conjunctivita și degenerarea distrofică a retinei și a globului ocular.

Citește și:  10 moduri naturale de a scăpa de limba albă și de a-i reda sănătatea

3. Zarzavaturile.

Spanacul, salata, mărarul, frunzele de pătrunjel și de pastârnac conțin de asemenea luteină și zeaxantină cunoscute ca fiind deosebit de benefice pentru ochi.

În plus, acestea au și un rol preventiv în ceea ce privește riscul de cataractă și degenerare maculară. Cu excepția frunzelor de pastârnac care sunt amare, ba chiar și ușor toxice, mai ales în stare crudă sau atunci când sunt adăugate în cantități ceva mai mari în ciorbe și în bucatele gătite, toate celelalte zarzavaturi sunt mult mai folositoare dacă sunt consumate în stare crudă, adică adăugate în diverse salate.

Cu toate acestea, ele nu trebuie să lipsească nici în bucatele preparate termic. De asemenea, pentru prevenirea afecțiunilor nervilor vizuali și pentru tratamentul acestora medicii recomandă ca fiind deosebit de util sucul de pătrunjel crud, presărat, bineînțeles, cu mici frunzulițe proaspete, acesta trebuind consumat cu regularitate mai ales în sezonul cald.

4. Peștele oceanic sau de apă dulce, în special peștele gras

De remarcat că peștele gras reprezintă cea mai importantă sursă de acizi grași Omega 3 și DHA, aceștea in urmă regăsindu-se, atenție, și în componența retinei ochiului uman.

Pe lângă faptul că sunt de-a dreptul esențiali pentru  funcționarea întregului organism, acizilor grași le revine și un deosebit de important rol în protejarea sănătății ochilor, aceștea ajutând mai ales la prevenirea așa-numitului sindrom al ochilor uscați.

Prin urmare, consumând cu regularitate macrou, ton, somon, crap, scrumbie, stavrid, șalău, păstrăv, biban etc., puteți face o veritabilă cură de îmbunătățire a vederii și păstrare a acesteia într-o stare bună chiar și la o vârstă destul de înaintată.

5. Ouăle  

Datorită conținutului sporit de proteine de cea mai bună calitate, ce se regăsesc  mai ales în albuș, dar și de oligoelemente esențiale și nutrienți de bază( luteina, zeaxantina și zincul), ce se regăsesc mai ales în gălbenuș, ouăle sunt extraordinar de utile și eficiente pentru organism, dar și pentru sănătatea ochilor.

Precizăm că efectul benefic al nutrienților de bază și al oligoelementelor esențiale se manifestă la maximum mai ales atunci când ouăle sunt consumate în stare crudă.

Consumarea ouălor în stare crudă este recomandabilă, bineînțeles, doar atunci când acestea sunt suficient de proaspete și provin dintr-o sursă absolut sigură, ferindu-ne astfel de riscul de a fi contaminați cu germenii unor boli specifice, ce pot fi transmise tocmai pe această cale.

Oricum însă, ouăle sunt foarte utile pentru ochi și dacă sunt preparate termic, îmbunătățindu-ne vederea și prevenind de o manieră eficientă dezvoltarea cataractei. Din acest motiv, este recomandabil să consumăm cel puțin 3-4 ouă pe săptămână, dacă se poate chiar în stare crudă, cu foarte puțină sare pentru gust.

Citește și:  10 motive pentru care asiaticii sunt atât de slabi

6. Uleiurile vegetale

Aceste uleiuri sunt deosebit de utile mai ales pentru stările de oboseală ale ochilor, ajutând la refacerea vaselor sanguine la nivelul globului ocular, dar și la tratarea și prevenirea unor boli ale văzului provocate de surmenaj și insomnie cronică.

Principala sursă a acestor grăsimi vegetale sunt nucile, arahidele, alunele de pădure, dar mai ales migdalele, acestea din urmă mai conținând și diferite vitamine, în special multă vitamină E, care este esențială pentru păstrarea acuității vederii chiar și la o vărstă înaintată. Un veritabil campion la acest capitol este fructul de avocado, acesta fiind și cel mai indicat pentru toate dereglările vederii provocate de oboseală și insomnii prelungite.

Un singur fruct de avocado poate asigura cantitatea de grăsimi vegetale necesare pentru o săptămână de solicitare nervoasă intensă, și asta mai ales datorită faptului că efectul benefic al acestora este potențat și de carbohidrații cu o structură cu totul specială, adică deosebită de carbohidrații conținuți de celelate fructe.

Această combinație unică de felul ei între grăsimile vegetale și carbohidrații specifici din avocado reprezintă o adevărată binefacere pentru ochii obosiți de efort și nesomn, dar și pentru ochii afectați de diferite boli legate de acestea.

7. Ciocolata neagră

Lăsând la o parte toate efectele ei benefice pentru inimă, pentru creier, pentru circulația sanguină etc. etc. etc., ciocolata neagră este pur și simplu indispensabilă pentru îmbunătățirea vederii și menținerea sănătății ochilor.

Efectul ei extraordinar de benefic se datorează mai ales bioflavonoidelor sau bioflavonoizilor din componența ei. Acești compuși polifenolici, dar și derivații acestora, au un foarte puternic efect antioxidant, fiind de-a dreptul esențiali pentru buna funcționare a organismului, dar și pentru protejarea acestuia de cancer, inclusiv de formele de cancer ocular.

Nu confundați însă ciocolata neagră veritabilă cu diversele sortimente de ciocolată cu lapte, unele dintre acestea putând fi de o calitate îndoielnică. Și, bineînțeles, nu exagerați nici cu consumul de ciocolată neagră. Un consum exagerat de dulciuri sau de ciocolată neagră poate fi dăunător pentru sănătate, ba chiar și pentru ochi, prezentând un real pericol de conjunctivită alergică.

8. Produsele lactate

Aceste produse bogate mai ales în calciu, magneziu și beta-caroten sunt deosebit de importante pentru buna funcționare a întregului organism și, implicit, a aparatului vizual în ansanblu.

Consumul regulat al acestor produse, fie că e vorba de lapte proaspăt sau fiert, acru, pasterizat sau condensat cu miere, frișcă, smântână, urdă, cașcaval sau diferite sortimente de brânzeturi, asigură fortificarea tuturor componentelor globului ochular, în special a învelișului acestuia, a retinei, a irisului și a cristalinului, ajutând astfel la prevenirea miopiei și hipermetropiei, dar și a altor afecțiuni oculare.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ