10 invenții importante ce au contribuit la evoluția socității umane

2270

În cele ce urmează, vom încerca să-ți prezentăm care sunt cele mai importante invenții din toate timpurile, care fără doar și poate au dus la dezvoltarea omenirii. Fiecare dintre cele 10 invenții a reprezentat un important punct de plecare, pentru noi, oamenii, în a ne face viața mai ușoară și mai plăcută.

Topul este realizat în ordine cronologică inventării lor, aflându-se într-o relație de interdependență, precum cea a pieselor de domino. Iată care sunt propunerile noastre…, tu ce părere ai despre aceste invenții?

10. Roata

Există mai multe date prinvind invetarea roții, însă cele mai multe afirmă ca au început să fie folosite încă din 4000 î.Hr. de către europeni. Inventarea roții a dus la apariția carelor cu roți, facilitând astfel dezvoltatea agriculturii și a comerțului, transportul fiind mai ușor de realizatat.

9. Cuiul

Apariția” cuiului, a reprezentat un moment cheie în istoria omenirii, permițând o mai bună stabilite și fixare a obiectelor din lemn și metal. Această invenție datează de mai mult de 2.000 de ani, din epoca romană antică, devenind posibilă numai după ce oamenii și-au dezvoltat abiliteatae de a „modela” metalul după bunul plac. Inventarea cuiului a dus la apariția suruburilor de fixare, fără de care nicio o structură a unei clădiri nu ar putea rezista.

8. Busola

Cum ar fi putut Christopher Columb nagivheze până în Americă fără busolă? Ei bine, cu siguranță ar fi fost foarte greu, deoarece marinarii din antichitate se ghidau doar după stele, putând naviga doar noaptea. Din această cauză descoperirea, busolei a reprezentat unul dintre cele mai importante momente în dezvoltarea omenirii, prin deschirea unei noi ere în comerțul pe mare. Din păcate, nu există o dată certă a momentului descoperirii busolei. Se consideră că a fost inventată de către chinezi în timpul dinastiei Qin. Acestia o folseau pentru “ghicirea” viitorului. De abia în anul 1190 apar primele date despre aceasta, fiind consemnate de către savantul englez Alexander Neckam.

Citește și:  De ce nu simţim mișcarea de rotație a Pământului în jurul axei sale?

7. Tiparul

Descoperirea tiparului a fost unul dintre cele mai importante puncte de ascensiune a dezvoltării culturale și religoase ale lumii, deoarece oamenii au simţit mereu nevoia de a comunica şi de a avea informaţiile stocate astfel încât să le poată folosi şi transmite generaţiilor viitoare. Johannes Gutenberg este cel care a inventat tiparul clasic. Inventarea acestei mășinării a dus la creșterea vitezei de tipărire a unei cărți, deschizând drumul oamenilor către epoca modernistă.

6. Motorul cu aburi

În anul anul 1776, James Watt a inventat motorul cu aburi, moment ce a însemnat trecerea de la epoca modernistă la cea industrială. Invenția lui Watt a avut un impact major în dezvoltarea societății umane, făcând posibilă trecerea de la forța burtă a oamenilor la cea a mășinăriilor industriale. Prima încercare de a construi un motor cu ardere externă i-a aparținut englezului Thomas Newcomen, în anul 1712. Era foarte greu de folosit și necesita un număr mare de cărbuni, ceea ce îl făcea ineficient. Ulterior, James Watt reușește să îmbunătățească invenția englezului, realizând astfel începutul unei noi ere, unde cuvântul de bază a fost reprezentat de evoluția industrială.

5. Telefonul

Ai mai putea trăi, astăzi, fără telefon? Astăzi, telefonul mobil a devenit un obiect imposibil de înlocuit. Cu ajutorul acestuia putem realiza lucruri ce pentru societatea din secolele anterioarea părea un lucru “divin”, aceea de la vorbi cu persoane aflate la celălalalt capăt al lumii, ca și când ar fi lângă noi.” Apariția telefonului a fost unul dintre cele mai importante momente din toate timpurile, deschizând drumul societății umane către noi posibilități.

Astăzi, telefonul reprezintă unul dintre cele mai importante mijloace de comunicare ce pot transmite și recepționa sunete la distanță. Alexander Graham Bell a reușit să breveteze în anul 1876 un dispozitiv capabil să emite și să recepționeze cuvinte de la distanță, fiind considerat creatorul primului telefon din lume.

Citește și:  Cum se folosesc corect majusculele

4. Becul

Becul este unul dintre cele mai imporante invenții din istoria omenirii, reușind prin apariția sa să schimba lumea. Dacă îți imaginai că Thomas Edison este inventatorul primul bec, să știi că greșesti. Primul bec a fost inventat de către Humphrey Davis în anul 1800. Însă Thomas Edison este cel care a reușit să perfecționeze în anul 1879 invenția lui Humphrey, putând fi dat utilizării în locuințele oamenilor, deși la început a rezistat doar 8 ore după care s-a ars. Ulterior, în 1880, a reușit să-l pefecționeze, rezistând nu mai puțin de 1.500 de ore. Becul lui Edison a reprezentat un important moment în evoluția societății umane, noptea putând fi transformată în zi, ceea ce a insemnat un major progres în dezvoltarea industriei.

Știați că prima linie telefonică din România, a fost realizată în 1881 în Transilvania?

3. Penicilina

Deși descoperirea peniciliei i-a fost acreditată scoțianului Alexander Fleming, trebuie să știți și să ne mândrim cu faptul că Victor Babeș a fost unul dintre pionierii descoperirii penicilinei. Inventarea penicilinei a reprezentat cel mai important moment în evoluția medicinei secolului al XX-lea.Prin apariția sa adus la o adevarată dezvoltarea a industriei medicale și farmaceutice din întreaga lumea. Datorită ei, s-au putut salva milioane de oameni, ceea ce o face a fi una dintre cele mai importante descoperiri din toate timpurile.

2. Bomba nucleară

Deși este singura invenție din această listă din cauza căreia au murit oameni nevinovați, nu poate trece neobservată. Inventarea bombei atomice a însemnat un moment de răscruce în istoria societății umane. La realizarea ei a luat parte un grup de savanți americani(majoritatea dintre ei erau imigranți) conduși de catre Robert Oppenheimer: David Bohm, Leo Szilard, Eugene Wigner, Otto Frisch, Rudolf Peierls, Felix Bloch, Niels Bohr, Emilio Segre, Enrico Fermi, Klaus Fuchs, Edward Teller, programul fiind denumit “Proiectul Manhattan” . Deși Albert Einstein este cel care îl informează, în 1939, printr-o scrisoare, pe președintele Americii, Franklin D. Roosevelt despre posibilitea faptului că naziști lucrează la o asemenea armă de distrugere în masă, acesta află mai târziu despre inventarea bombei nuclearea, după prima folosire ei(Hiroshima). Prima armă nucleară a fost testată de către armata americană pe data de 16 iulie 1945 în deșertul New Mexico.

Citește și:  Cum se calculează greutatea ideală?

Aceasta invenție, din fericire, a fost folosită impotriva oameni, după cum știți bine, în perioada celui de al Doilea Război Mondial, fiind folosită asupra orașelor japoneze: Hiroshima(6 august 1945 cu focosul denumit “Little Boy”) și Nagashaki(9 august 1945 cu focosul denumit „Fat Boy”). Din pacate, utilizarea lor a dus la nimicirea instantanee a nu mai puțin de 450.000 de oameni și peste câteva milioane au avut de suferit în urma acestora, culminând cu capitularea Japoniei pe 2 septembrie și încheierea celei mai sângeroase conflagrații mondiale.

1. Internetul

Imaginați-va cum ar fi lumea, fară Facebook, fară Youtube, fară a avea posibiliteatea de a cumpăra produsul dorit doar printr-un singur click, etc,… Cam greu de crezut, nu?

Nu cred că mai este nevoie de vreo introducere, pentru a descrie ce este internetul… În definiție, internetul este prezentat a fi sistemul global de retele de computere interconectate între ele, ce este folosit de miliarde de oameni din întreaga lume. Dezvoltarea și inventarea lui îi este atribuită unui număr impresionant de oameni, însă cel mai acreditat este omul de știință de calculator Lawrence Roberts, care în anul 1960 a condus o de cercetători din cadrul Departamentului American de Apărare, ce făceau partea din agenția ARPA(Advanced Research Projects Agency) , având ca scop crearea unei rețele de comunicații interconectate între calculatoarele agenției. Internetul este considerat pe drept a fi cea mai importanta invenție a secolului a XX-lea, ce a dus la revoluționarea societății în care trăim.

LĂSAȚI UN MESAJ